In de tenniswereld gaat ontzettend veel geld om. De wereldtoppers hebben over de financiën dan ook niets te klagen. Maar hoe gaat dat bij de mindere goden? Kunnen zij het hoofd boven water houden en een leuk zakcentje overhouden voor na hun carrière?
Mooi leven
Vooropgesteld kan ik zeggen dat je als proftennisser een mooi bestaan hebt. Je bent veel op reis en komt op de mooiste oorden. Als het in Europa winter is, speel jij in de volle zon van Melbourne. Zo kom je de winter wel door. En dan ben je ook nog bezig met je favoriete sport waar je goed in bent. Niet getreurd als je een keer wat eerder bent uitgeschakeld, dan heb je mooi de kans om erop uit te gaan en veel van de omgeving te zien.
Proftennissers hebben een mooi bestaan en medelijden hoef je niet te hebben, maar financieel is het niet voor iedereen even makkelijk. Na de mondiale top-20 zijn er nog zo'n 1000 tennissers, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, die ook de droom hebben de top te halen. En zij spelen toernooien waar weliswaar ranglijstpunten, maar nauwelijks geld te verdienen is. Ook voor sponsoren zijn deze spelers minder interessant, aangezien ze zich niet 'in the picture' spelen. Het mag duidelijk zijn dat van die groep slechts een heel beperkt aantal uiteindelijk de top haalt.
Hoge uitgaven
Toch zou je zeggen dat een speler rond de 75ste plek op de wereldranglijst, het ook zo slecht nog niet heeft. Maar vaak wordt vergeten dat een proftennisser ook veel kosten moet maken. Weliswaar krijgt een speler die in de 1e ronde van een Grand Slam naar huis wordt gestuurd alsnog zo'n 15.000 euro mee, maar daar tegenover staan flinke uitgaven.
Allereerst gaat er al zo'n 30% van de inkomsten af aan belastingen. Daarnaast moet je een vliegticket aanschaffen om op de bestemming te komen. Je moet niet alleen je eigen ticket afrekenen, maar ook de vlucht van je coach betalen. Voor de Australian Open ben je dan al snel 3.500 euro kwijt. Dan moet je ook nog zijn hotelkamer en het salaris van je coach betalen. Je mag als speler nog van geluk spreken dat je niet je eigen tennisrackets en tenniskleding hoeft te bekostigen, maar daarvoor op sponsoren terug kan vallen.
Zo kom je wat betreft totaal prijzengeld aan een mooi bedrag, maar hou je er als tennisser niet veel aan over. En dan te bedenken dat de winnaar bijna 2 miljoen euro opstrijkt.
De Grand Slams zijn toernooien waar veel geld te verdienen is, maar op een gemiddeld ATP-toernooi, challenger of futuretoernooi, is er beduidend minder prijzengeld te verdelen. Zo zijn er de nodige stemmen opgegaan om de verdeling van het prijzengeld te veranderen, want ook zij willen uiteindelijk een goed gevulde bankrekening aan het tennis overhouden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten