donderdag 4 juni 2015

De historie van Roland Garros

De historie van Roland Garros

De eerste editie van de Open Franse Tenniskampioenschappen stamt uit 1891. Het toernooi bestaat uit een heren- en dames enkelspel en een heren- en dames dubbelspel. Winnaar bij het heren enkelspel in 1891 was H. Briggs met een 6-3 6-2 overwinning op P. Baigneres. Winnares bij het dames enkelspel was Adine Masson met een 6-3 6-1 overwinning op P. Girod





In 1927 is het huidige tenniscomplex gebouwd voor behoud in de Davis Cup. De toenmalige voorzitter en rugbyplayer Émile Lesieur heeft als eerbetoon aan zijn, in 1918 overleden oorlogsheld Roland Garros de naam van het complex opgedragen. Dit was de voorwaarde voor investeren in een nieuw complex. Het toernooi kreeg daarbij dezelfde naam.



Stade Roland Garros

Het Stade Roland Garros is een 8,5 hectare groot tenniscomplex met 20 tennisbanen, 3 stadions, een groot horecacomplex, een pers en VIP centrum, het trainingscentrum van de Franse tennisbond en een museum voor de tennisgeschiedenis.



Court Phillipe Chatrier

Het Court Phillipe Chatrier is met plaats voor 14.840 toeschouwers het hoofdstadion van Roland Garros. Tot 1998 heette het centre court, echter, na een jarenlang voorzitterschap van de Franse tennisbond en doordat deze man tennis heeft teruggebracht op de olympische spelen, is het court vernoemd naar Phillipe Chatrier.
les Quatre Mousquetaires (de Vier Musketiers), dit zijn Jacques Brugnon (Toto), Jean Borotra (de springende Bask), Henri Cochet en René Lacoste]] (de krokodil) zijn vier legendarische franse tennissers waarnaar de 4 hoofdtribunes vernoemd zijn in het Phillipe Chatrier court.



Historie Roland Garros
"2012 French Open map-fr" door Domaina - Eigen werk. Licentie CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Court Suzanne Lenglen

Suzanne Lenglen heeft in haar carriere meer dan 30 grote toernooien gewonnen, waaronder 6x Roland Garros, 6x Wimbledon en 2 gouden medailles op de olympische spelen. Het tweede court is dan ook terecht naar haar vernoemd. Het court biedt plaats voor 10.068 toeschouwers. Ook de Dames-enkel bokaal is naar haar vernoemd.



Court No 1

Court NO 1 heeft als bijnaam de Stierenarena, dit court is erg populair onder tennisfans vanwege de korte afstand tussen de baan en de tribune. Het court werdt geopend in 1980 en biedt plaats aan 3.518 toeschouwers.



Records

De spaanse tennisser Rafael Nadal is, met de teller op 9, de onbetwiste winnaar van de meeste enkelspel titels op Roland Garros, hij verloor 2 edities van het toernooi vanaf zijn deelname in 2006. In 2009 verloor hij in de finale van Robin Söderling en in 2015 werd hij uitgeschakeld in de kwart finales door Novak Djokovic.


Rafael Nadal

De Amerikaanse Chris Evert is de record houdster bij de vrouwen, zij won vanaf 1974 Roland Garros maarliefst 7x.


Chris Evert

Opmerkelijk RG nieuws

De Amerikaanse tennisser Andre Agassi speelde jarenlang met een pruik, zo ook in de Roland Garros finale van 1990. Echter had Andre de vooravond van de finale een verkeerde conditioner gebruikt waardoor zijn pruik uit elkaar begon te vallen, zijn broer heeft toen met haarklemmen deze weer in elkaar gezet. Agassi was echter wel bij elke beweging in deze finale bang dat zijn pruik uit elkaar ging vallen wat niet ten goede kwam aan zijn resultaat zelf. "Bij iedere beweging was ik bang dat 'ie van mijn hoofd zou vallen. Ik stelde me iedere keer voor hoe miljoenen kijkers met hun neus tegen het televisiescherm zouden zien hoe mijn haarstuk op het gravel zou belanden". Zegt Agassi in zijn biografie. Agassi verloor deze Roland Garros finale van Andres Gomez.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten