woensdag 10 juni 2015

Stan the man strikes again

Stan the man strikes again

Stan Wawrinka, de man die de Roland Garros titel en tevens de career slam titel afpakte van Novak Djokovic. Stan the man wist in 4 sets, 4-6, 6-4, 6-3 en 6-4 te winnen van de nummer 1 van de wereld en pakt hiermee zijn tweede Grand Slam titel na zijn overwinning op de Australian Open van 2014.

Stanislas Wawrinka Roland Garros

Maar wie is deze Stan Wawrinka?

Stanislas Wawrinka werd op 22 mei 1987 geboren in Lausanne Zwitserland en heeft een Zwitserse moeder en een Duitse vader met roots uit Tsjechië en Polen. Stan begint op 14 jarige leeftijd in het junior internationale tenniscircuit en stopt op 15 jarige leeftijd met school om zich volledig te richten op tennis. Stan werd in 2002 proftennisser en niet onverdienstelijk toen hij in 2003 op 18 jarige leeftijd de juniorentroffee van Roland Garros wist te winnen

2003/2004

De carriere van Stan verliep met pieken en dalen, in 2003 speelde hij zijn eerste wedstrijd op het hoogste tennisniveau op het toernooi van Gstaad, hij werd in de eerste ronde uitgeschakeld. een week later behaalde hij de 2e ronde op het ATP toernooi in Amersfoort. In dit jaar won hij wel de challengers in barcelona en Geneve.

2005/2006

2005 en 2006 kende wat hoogte punten en wat dieptepunten. Stan had de 3e ronde op Roland Garros en de US open gehaald en een ATP finale in Gstaad getennist, echter was hij in Barcelona en op Wimbledon minder succesvol na een vroege uitschakeling. Op de Umag van 2006 versloeg hij Djokovic in de finale waardoor hij eindigde op een 30ste plek in de ATP top 100.

2007/2008

Stan startte 2007 met een knieblessure waardoor hij weinig prestaties had in het eerste half jaar, ook de wel haalde hij de 2e ronde op Roland Garros en de 3e ronde op de Australian Open, op Wimbledon lag hij er wederom in de eerste ronde uit. Op de US open haalde Stan de 4e ronde wat zijn beste Grand Slam prestatie was tot nu toe. In 2008 boekte Stanislas betere prestaties door op Roland Garros de 3e en op Wimbledon de 4e ronde te halen, dit jaar sloot hij dan ook af met een 13 plaats notering op de ATP-wereldranglijst.

2009/2010

2009 was een iets minder succesvol jaar voor Stan the man, hij sloot Roland Garros en de Australian open af op een 3e plaats en Wimbledon op een 4e, hiermee kwam hij in dat jaar dan ook niet hoger dan een 21ste plaats. 2010 daar in tegen pakte stan de draad weer op door onder andere de kwartfinale van de US open te behalen!

2011/2012

Stan startte dan ook sterk in 2011 met een kwartfinale op de Australian open, later zwakte dit wat af door een respectievelijke 4e ronde op Roland Garros en een 2e ronde uitschakeling op Wimbledon. Door het verliezen in de 3e ronde van Nicolás Almagro op de Australian open zwakte Wawrinka af naar buiten de top 25 ATP wereldranglijst.


Champion Australian open

2014/2015

2014 moest dan wel het jaar van succes worden. Niet onterecht na een zege op zowel Rafael Nadal als Novak Djokovic op de Australian open, hiermee pakte Stan the man dan ook zijn eerste Grand Slam Titel! en behaalde hiermee een 3e plaats in de ATP lijst! 2015 staat iedereen natuurlijk nog fris in het geheugen na een super comeback in de Roland Garros finale waarbij hij Novak Djokovic weer in een finale van het gravel sloeg!

Stan strikes again

Maar wat maakt deze Stan zo bijzonder?

Stanislas staat, evenals zijn landgenoot Roger Federer, bekend om zijn enkelhandige backhand. Helaas is de enkelhandige backhand met uitsterven bedreigd, dit is erg zonde vanwege de vele mogelijkheden die je hebt met een enkelhandige backhand, zeker in het aanvallende spel waarbij je naar alle hoeken kan spelen. Echter vergt dit wel een stukje techniek die tot nu toe de beste spelers ter wereld, Pete Sampras en Roger Federer goed beheersen en zo ook Stanislas Wawrinka die wij misschien over een paar jaar in dit rijtje bij mogen schrijven. Hoe je zo'n geweldige backhand kan trainen is uitgelegd in het volgende filmpje:


Roland Garros finale

Stanislas kwam door de media in opspraak door zijn bijzondere tennisbroekje, deze rood geruite broek viel bij de verschillende media niet in goede aarde. Stan's weerwoord was dan ook tijdens de persconferentie na afloop van de finale: "ik heb mijn zege te danken aan mijn broek" met de roodgeruite broek liggend op de tafel voor hem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten