donderdag 12 november 2015

Davis Cup

Alles over de Davis Cup

Inleiding

Eind deze maand is het weer zover, de finale van de Davis Cup 2015.
Maar wat is de Davis Cup nou precies? In dit artikel vertellen wij je wat meer over de Davis Cup, zo helpen wij jou optimaal voor te bereiden op de finale die aankomende 27, 28 en 29 november wordt gespeeld. We beginnen bij de start van de Davis Cup en eindigen bij de finale van dit jaar, 2015.

Het begin van de Davis Cup 

Davis Cup trofee

In 1899 leek het 4 leden uit het tennisteam van de Harvard universiteit een leuk idee om tennissers uit Groot-Brittanië uit te dagen voor een tennisduel. Een jaar later had Dwight Davis, wie deel uitmaakte van het Amerikaanse team, een tennisduel geregeld met de Britten. Dwight Davis heeft zelf een toernooi opzet in elkaar gezet en betaalde de tournooi beker uit eigen zak. Het tournooi noemden ze toen nog 'International Lawn Tennis Challenge'. De eerste ontmoeting tussen deze twee landen werd door het Amerikaanse team gewonnen. In 1904 werd het toernooi uitgebreid en deed er ook een team uit Frankrijk en een team uit België mee, een jaar later gevolgd door de landen Oostenrijk en Australië/Nieuw-Zeeland. Pas na het overlijden van Dwight Davis in 1945 werd het toernooi naar hem vernoemd en kreeg het de naam die het tegenwoordig nog steeds heeft, de Davis Cup.

Toernooi opzet van de Davis Cup anno 2015 

Dit jaarlijkse internationale toernooi is in de loop der tijd zo groot geworden dat er heel wat aangepast moest worden aan de originele toernooi opzet die Dwight Davis in 1899 bedacht had. Er zijn in totaal twee klassen waar in gespeeld wordt bestaande uit vier groepen/competities.

De eerste klasse is de wereldgroep, wanneer je in deze groep speelt speel je mee voor de Davis Cup. Een klasse lager heb je groepen/competities ingedeeld in drie regionale zones:

  • Amerika 
  • Azië/Ocieanië 
  • Europa/Afrika 

Wanneer je in één van deze drie groepen speelt speel je ervoor om je als land te promoveren naar (uiteindelijk) de wereldgroep. Alleen door de promoveren naar de wereld groep kan een land kans maken op het winnen van de Davis Cup.
De groepen uit de tweede klasse zijn onderverdeeld in 4 niveau's waarbij niveau 1 het sterkste is en niveau 4 het zwakste. Landen met niveau 1 en 2 spelen onderling tegen elkaar in hun eigen regionale groep om te promoveren naar niveau 1 of naar de wereld groep. Landen met niveau 3 en 4 spelen onderling tegen elkaar in hun eigen regionale groep om te promoveren naar niveau 3 of 2.

Wedstrijd verloop anno 2015 

De wedstrijd verloop is niet voor elke groep hetzelfde. Er is verschil tussen de wereldgroep + de regionale groepen met niveau 1 & 2 en de regionale groepen met niveau 3 & 4.

De wereldgroep en regionale groepen met niveau 1 & 2
Elke confrontatie bestaat uit 5 partijen tennis.
Deze 5 partijen worden over 3 dagen gespeeld en gaat als volgt:

  • Vrijdags: 2 enkel spelen 
  • Zaterdags: 1 dubbel spel 
  • Zondags: 2 enkel spelen 


De regionale groepen met niveau 3 & 4 
Hier worden maar 3 partijen tennis gespeeld.
De partijen bestaan uit 2 enkelspelen en 1 dubbelspel, deze worden alle drie op één dag gespeeld.

De Davis Cup finale 2015 

Dit jaar gaat de finale in de wereldgroep tussen België en Groot-Brittannië.
De finale zal dit jaar plaats vinden in België, Gent op 27, 28, en 29 november.
De Belgen hebben één keer eerder in de finale gestaan, dit was in 1904 en deze werd uiteindelijk verloren. Voor de Britten is dit een ander verhaal, Groot-Brittannië heeft namelijk al 17 keer in de finale gestaan en veroverde daarvan 9 keer de titel.

Voor meer informatie en het laatste nieuws m.b.t. de Davis Cup kun je kijken op daviscup.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten