vrijdag 17 oktober 2014

Tennisballen: Klein of groot?

De tennisbal

Vroeger was de tennisbal ook gemaakt van leer, maar toen was deze gevuld met haar of wol en nu is dt vilt. De ITF is nu de baas over de regels van grootte en gewicht van de tennisbal. De ballen waarmee gespeeld wordt, zijn normaal gesproken groen,geel of oranje en hebben witgrijze lijnen. De normen voor grootte, gewicht en doorsnede van de ballen zijn als volgt:

  • de doorsnee van de bal moet tussen de 65,41 en 68,58 mm (2,575-2,700 inches) zijn; 
  • het gewicht moet tussen 56 en 59,4 gram liggen; 
  • de bal moet tussen de 1,34 en 1,47 meter hoog opstuiten van een betonnen ondergrond, als hij van ongeveer 2,5 meter (nl. 100 inches) hoogte wordt losgelaten.

Soorten tennisballen

Er bestaan 2 soorten tennisballen: gasgevulde of druk tennisballen en drukloze tennisballen. Het grote verschil is dat bij gasgevulde tennisballen druk vanuit de tennisbal komt, de druk in de tennisbal is groter dan de druk er buiten. Daarom worden ze ook verpakt met druk op de verpakking. Als de bal uit de verpakking wordt gehaald, is de druk er af en zal de bal steeds zachter worden doordat de druk weg is. Deze tennisballen worden vooral gebruikt door betere tennisspelers. Spelers met minder hoge eisen aan de bal stellen, kunnen spelen met drukloze ballen. Bij deze ballen is de druk binnen de bal hetzelfde als buiten de bal. Deze ballen hebben een minder fijn speelgevoel, maar worden niet zachter zoals gasgevulde tennisballen.

Mega tennisbal

Grote tennisballen

Zoals eerder gezegd, is de grootte van een tennisbal vastgelegd, maar toch is dat niet helemaal zo. Tennisballen zijn in de loop van tijd groter gemaakt. Doordat de bal groter is, neemt de snelheid van de bal af en heeft de tegenstander 10% meer tijd om te reageren op de bal! In de jaren 90 werd er veel meer aan het net getennist. Het zo genoemde 'serve and volley'-spel werd toen veel gespeeld. Tegenwoordig zijn veel spelers erg sterk aan de baseline en vallen niet meer aan bij het net.
Zie hier de wedstrijd van Rod Laver tegen Arthur Asher op Wibledon in 1969:

Vergelijk de wedstrijd met de finale tussen Nadal en Djokovic in 2011:

Het is duidelijk te zien dat er vroeger meer aan het net gespeeld werd. De grote vraag is: welk soort tennis vind men leuker? En komt dat echt door de grootte van de bal? Als de bal echt veel groter wordt gemaakt, zal deze niet meer zo makkelijk te vangen zijn voor de ballen jongens en meisjes.

Lees ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten